Lehmer’s Dance – de performance installatie

  • 8 april: open studio presentatie @ Mimefabriek
  • 18 april: open studio presentatie @ BAU Amsterdam

‘Lehmer’s Dance’ is een twintig minuten durende live performance. Met vijf performers laat ik dans en wiskunde samenkomen in een exacte choreografie die uitnodigt tot (h)erkenning door nabijheid. De choreografie is gebaseerd op het werk van wiskundige Tom Verhoeff, die een vermoeden van Derrick Henry Lehmer probeert te bewijzen. Dit gaat over volgordes die telkens minimaal veranderen. De regels van de stelling van Lehmer geven heel duidelijk aan wát er moet gebeuren, maar zeggen niets over waarmee dat kan gebeuren. Van Berkel neemt Lehmers regels als aanleiding voor verschillende partituren. De performance installatie bij Bradwolff Projects is het tweede deel in een serie.

Na een jaar waarin fysieke afstand noodzaak werd, is deze installatie een uitnodiging tot nabijheid. In de lichte ruimte van Bradwolff Projects wordt u uitgenodigd om tegenover de performers plaats te nemen. Terwijl zij volgens specifieke regels van plaats wisselen, ontvouwt zich een bewegingspatroon dat niet meteen tastbaar is.
Het is een intieme en kleurrijke performance waarin subtiele ritmiek en visueel onvoorspelbare verschuivingen centraal staan. Terwijl het publiek zoekt naar de wetmatigheid achter de wisselingen, verschuiven de vooraf gestelde rollen van performer en publiek gedurende de performance. Het geheel vormt een wederkerige, meditatieve ervaring die voorbijgaat aan uiterlijke kenmerken maar doordringt in het menselijk contact. ‘Lehmer’s Dance – de performance installatie’ gebruikt minimale veranderingen in opeenvolging en beweging en versterkt op die manier de aanwezigheid van zowel performer als bezoeker.

Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en Amsterdams Fonds voor de Kunst (SED)

%d bloggers liken dit: