bio

Roos van Berkel is choreografe en dansonderzoeker. Zij is opgeleid aan Trinity Laban in Londen (BA Hons Dance Theatre) en vervolgens in New York City aan het Laban/Bartenieff Institute for Movement Studies en de Merce Cunningham Studio. Vervolgens heeft ze in Europa als danseres en performer in verschillende projecten gewerkt in o.a. Keulen en Amsterdam (RennArte, Close-Act, Together Alone en met beeldend kunstenaar Ruta Butkute). Ook maakte ze een avondvullend duet met de Hongaarse choreograaf Gyula Berger. 

Daarnaast heeft Roos zich ontwikkeld tot interdisciplinair maker met een focus op wetenschap en technologie. Haar werk als docent en onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven was een springplank voor een duet met een humanoid robot en een interactieve lichtinstallatie. De combinatie van kunst en technologie leidde tot een langdurige samenwerking met kunstenaars Marion Trankle en Ivo Bol binnen het Amsterdamse performance collectief NOW. Dit collectief maakt sinds 2016 werk op het gebied van ‘live interactive performance systems’. Sinds 2019 heeft Roos haar praktijk als interdisciplinair maker op het gebied van kunst en wetenschap verstevigd door de serie ‘Lehmer’s Dance’ in samenwerking met wiskundige Tom Verhoeff. 

Als parttime docent werkt Van Berkel sinds 2008 aan de Academie voor Theater en Dans en de Technische Universiteit (faculteit Industrial Design). Aan de ATD heeft ze 12 jaar lesgegeven aan de opleiding Moderne Theaterdans, 5 jaar aan de opleiding Docent Dans en sinds 3 jaar geeft zij les aan de opleiding Expanded Contemporary Dance. Roos is naast docent ook onderzoeker op de ATD: in 2020 publiceerde ze het onderzoek ‘Daag mij maar uit! Dans en ouderen in grootstedelijke context’ en is zij sinds 2019 lid van de onderzoeksgroep ‘Embodied Knowledge’ 

Van Berkel creëert en produceert eigen werk, mede mogelijk gemaakt door o.a. Stimuleringsfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds Podiumkunsten. Haar werk is ge-coproduceerd door festivals en organisaties als STRP festival, Discovery festival, de Nederlandse Wiskunde Dagen en Platform Wiskunde Nederland. 

%d bloggers liken dit: